Son yıllarda sıklığı
oldukça artan diyabetin tedavisi, eğitim, ilaç tedavisi, egzersiz, tıbbi
beslenme tedavisi üzerine kuruludur. Yapılan çalışmalara göre, doğru beslenme
tedavisi ile HbA1C değerlerinde belirgin iyileşmeler kaydedilmektedir. Beslenme eğitimi ve porsiyon kontrolü ile de total
kolesterol, LDL (Kötü Kolesterol), trigliserit değerlerinde hedefler sağlanıp obezite,
kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, diyabet komplikasyonları engellenebilmektedir.
Her tedavi gibi kişiye özgü olması gereken diyabet beslenme tedavisinde besin
değişimleri, karbonhidrat sayımı gibi yöntemler kullanılır. Diyabetli birey, kendisine
uygun yöntemi seçer ve diyetisyen/diyabet diyetisyeni ile eğitime başlar.
Karbonhidrat sayımı,
öğünlerde tüketilen karbonhidrat miktarının düzenlenmesi, öğün öncesi kan
şekeri ve karbonhidrat miktarına uygun insülin dozunun belirlenmesinde
kullanılan etkin bir yöntemdir. Öğün öncesi hedef kan şekerlerinin 70-120
mg/dl, tokluk hedef kan şekerlerinin 140 mg/dl altında tutulmasını sağlamakla
beraber, doğru bir şekilde uygulanırsa, yaşam kalitesini arttırır, bireyin diyabetini
kendi kendine izlemesine olanak sağlar, tedavi ekibinin iş yükünü azaltır, diyabetliye
özgüven kazandırır. Diğer yandan da yapılması gereken kontrolleri de ihmal
etmemek gerekiyor. Doktor, hemşire,
diyetisyen, psikologdan oluşan diyabet ekibi ile beraber diyabetin seyri belirlenen
aralıklarda izlenmelidir. Ayrıca, diyabet tedavisinde sık ölçüm önemli yer
tutar. Egzersiz yapan diyabetlilerin egzersiz yapmayanlara göre daha sık ölçüm
yapması gerekebilir.
Diyabetlinin illa
karbonhidrat sayması gerekmiyor, besin değişimleri de iyi bir yöntemdir. Ancak
karbonhidrat sayımı ile esnek öğün seçimi sağlanır, beslenmedeki rutinlik
ortadan kalkar, sosyal hayat renklenir. Bu yöntem sayesinde, hızlı etkili
insülinlerin varlığının da etkisi ile diyabetlinin ara öğün alma zorunluluğu
ortadan kalkmaktadır. Böylece, her diyabetlinin kabusu olan yasakların ve
serbestlerin olduğu listeler ortadan kalkmış, yerine isteğe göre
şekillendirilmiş listeler gelmiş olur.
Karbonhidrat sayımı
yöntemine yeni başlayanlar için önerim, bir mutfak terazisi edinmeleridir. Mutfak
terazisi kullanmak porsiyon ölçülerine alışana kadar pratiklik sağlamaktadır.
Ayrıca ilk kez denenecek besinler tek başına tüketilip, bunu takiben uygun gözlemler
yapılmalıdır. Her diyabetlinin metabolizması farklılık göstermektedir. Bu
farklılıkları doğru kan şekeri ölçümü ve gözlem ile deneyimleme sağlanmış olur.
Son olarak piyasada
fazlasıyla bulunan light, diyabetik ürünlere dikkat edilmelidir. Saf şeker
bulunmayanlarında karbonhidrat
miktarları fazla olabiliyor ya da yağı azaltılmış olanlarında
karbonhidratlı ilaveler yapılabiliyor.
Bu nedenle, etiket okuma alışkanlığını kazanmak ve içerik bilgisine sahip olmak çok önemli bir yer tutuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder